1556 Views

Val vgs ved Trøndelagskysten – Praktisk eller teoretisk valget er Val

Som elev på Val videregående skole kan du velge både praktisk, eller teoretisk utdanning. Skolen ligger i Nærøysund i Trøndelag og gir deg to år med akvakultur. I tillegg kan du velge et tredje år og ta studieforbredende.

Januar 31, 2023
Stort: Oda Dahlberg Myrvang har lært seg å kjøre stor båt ved Val skole. Her sammen med lærer Tine Melksersen.
Skrevet av:

Carl Peter Vikdal

Faktisk kan man si det sånn at man egentlig allerede er i gang med studiet som fiskehelsebiolog når du starter på første året med Akvakultur på Val vgs. Dette sier Eirin Ottesen. Hun er 26 år, kommer fra Radøy i Alver kommune og er utdannet fiskehelsebiolog fra Universitetet i Bergen. I dag jobber Eirin som fiskehelsebiolog ved Val FoU.

Mer, mer: Som elev på Val får du en spennende og utfordrende skolehverdagen. Foto: Valg vgs

Da hun begynte å jobbe her, høsten 2021, fikk hun seg en skikkelig a-ha-opplevelse: For å få studiekompetanse kan elevene velge videregående med naturbruk akvakultur og studieforberedende. Videre kan man velge studier med fisk på universitet og høyskole. De som også tar realfagene går dermed ut av tredjeåret, enten med generell studiekompetanse, eller spesiell studiekompetanse.

Praksis: Når teori møter praksis øker læringskurven. Foto: Valg vgs

Praksis og fortrinn

– På fiskehelsestudie begynner du i første semester med et fag som heter «innføring i fiskehelse og havbruk», informerer Elin. – Her får du en introduksjon i norsk havbruk og historien til norsk havbruk, samt innføring i fiskens biologi. Har du gått akvakulturlinja på vgs, da har du allerede tilegnet deg mye av denne kunnskapen. Du har nå lagt et sterkt grunnlag og evner å se pensum inn i en større sammenheng.

Elin legge til at mye av studiet er teoretisk og foregår i forelesningssalen, men mener at den beste læringen nok skjer når teori møter praksis. Selv har hun ofte savnet den praktiske delen: – Jeg opplever at de som har erfaring fra og/eller kjennskap til oppdrettsbransjen fra før har et helt klart fortrinn.

Godt valg: Erling Von Harling Lien og Sofie Torrissen mener de ikke kunne valgt en bedre skole enn Val. Foto: Valg vgs

Les mer om Val vgs HER: https://valskoler.no/vgs/linjefagene/ akvakultur/