1444 Views

Salmon City 2023

- der studenter og sjømatnæringen møtes

Mars 02, 2023
Ambassadører: Et knippe viktige ambassadører er med på å gjennomføre årets arrangement. Foto: Salmon City.
Skrevet av:

Marte Østmoe

Havbruk- og sjømatnæringen jakter etter skarpe hoder og innovative ideer. Satsningen trenger studenter med interesse for jus, biologi, økonomi og ikke minst praktiske fag. 

– Skal norsk sjømat fortsette å levere mat i verdensklasse, kutte utslipp og skape arbeidsplasser i da trenger vi de skarpeste hodene blant oss! Dette sier en av de tre grunnleggerne av Konferansen Salmon City Matias Alexander Baltazar Birkeland. Konferansen ble første gang arrangert i fjor og Birkeland bekrefter at dette skal bli en årlig hendelse, ja gjerne en nyttig og fruktbar tradisjon. Til årets konferanse inviterer Birkeland studenter fra hele Norge og på tvers av studier: 

Konferansen avholdes i Bergen, men studenter fra hele Norge er hjertelig velkommen. I år ser vi studenter fly fra både Oslo og Tromsø for å få med seg alt det spennende på programmet. Hos oss får studentene et unikt innblikk i hvilke mangfold av arbeidsplasser som eksisterer.

Grunnlegger: Matias Alexander Baltazar Birkeland (bildet) står sammen med Øystein Hatlestad Hovland og Mathias Sagevik, bak initiativet med Salmon City. Foto: Privat.

Sjømat før olje

Ifølge arrangørene er sjømatnæringen Norges nye olje. Visjonen er å etablere en trygg, sunn og bærekraftig post olje-økonomi. 

– Norge som oljeøkonomi er på vei nedover, mener Matias Alexander Baltazar Birkeland. Han fortsetter overbevist: – Det er bare å innse realitetene først som sist. Sjømatnæringen er vår nest største eksportnæring og har dermed det største potensiale til å dekke inntektstapet post olje-økonomien. Birkeland peker på det faktum at 25% av verdens klimagassutslipp kommer fra proteinproduksjon fra land, samtidig som kun 2% av maten vi spiser kommer fra havet. 

– Det burde vært motsatt, sier han og fortsetter: – Produksjon av norsk oppdrettslaks er i dag verdens mest bærekraftige protein (Coller-FAIRR indeksen). Det betyr at norsk oppdrettsteknologi kan spille en avgjørende rolle i å bidra til å kutte verdens klimagassutslipp.

Grunnlegger: Øystein Hatlestad Hovland

Ansvar og ressurs

Med dette er det ingen tvil om hvilke potensialer, men også hvilket ansvar det ligger i satsningen på sjømatnæringen. Til dette svarer Birkeland at konferansens hovedmål nettopp er å vise det mangfoldet av arbeidsplasser som eksisterer innen dette feltet. Hvis han skal beskrive den perfekte student innen dette miljøet, da står han fast. 

–  Vi tror ikke det finnes én type student som passer inn – i sjømatnæringen er det muligheter for de aller fleste. Når det kommer til arbeidsgivere, er Birkelands melding mer klar: 

– Bedrifter i havbruksnæringen må bli flinkere til å profilere seg selv. Ikke minst må de fortelle unge kloke hoder hvilke muligheter som finnes der ute. Enten det er på laboratoriet, i brønnbåten, ute på merdene eller noe helt annet. Vi trenger jurister, konsulenter, markedsførere, biologer, og ikke minst lærlinger innenfor praktiske fag.

Nå inviterer han til et fruktbart møte mellom arbeidsgivere og mulige arbeidstakere. På det viset kan Salmon City bidra til ny giv, viten og sikre rekruttering til havbruksnæringen.

Grunnlegger: Mathias Sagevik

Les mer om konferansen og meld deg på HER

https://www.salmoncity.no