2961 Views

Drømmevikariat på fiskebåt

-Det har alltid vært min drøm å jobbe på fiskebåt, forteller Marte Antonsen (22).

Januar 15, 2021
Det har alltid vært en drøm å få jobbe på fiskebåt for Marte. FOTO PRIVAT
Skrevet av:

ALF FAGERHEIM

Hun vikarierer som overstyrmann om bord på Nergård-tråleren MS Tønsnes, etter at hun i vinter fikk løst ut sertifikatet som dekksoffiser.

-Jeg fikk tilbud om å vikariere om bord, og dette er min andre vikartur. Jeg er blitt godt tatt imot, og trives veldig godt i miljøet og arbeidet om bord. Vi har mange spennende og varierte dager, forteller Marte mens hun skuer utover havet fra styrhuset på MS Tønsnes.

Marte Antonsen fikk ut sertifikatet som dekksoffiser i februar og vikarierer som styrmann om bord på MS Tønsnes. FOTO PRIVAT

Bra fiske

Da En gullkantet fremtid snakket med Marte lå de ved Bjørnøya på leting etter hyse, mens de i starten av turen lå på bankene utenfor Troms og fisket etter sei. Ifølge Marte hadde de hatt en bra tur og bra fiske til nå. Om bord blir fisken sløyd og frosset i blokk.

-Vi har for det meste fi sket torsk med litt innblanding av hyse. Været har vært veldig variert, og vi har hatt en del kuling, men nå (medio juni) er det stille og fint, fortsetter hun.

Til vanlig har de fire uker turnus, men på grunn av korona-situasjonen står de to uker lengre. Kontakt med de hjemme holder hun via sosiale medier og mobilen.

-Det er viktig å holde seg oppdatert på hva som skjer hjemme, selv om man er langt ute på havet, sier hun.

Slipp jentene til

Marte er født og oppvokst på Inndyr i Gildeskål kommune, og nærheten til naturen, havet of fiske har vært til stor inspirasjon i valg av utdanning og yrkesvei.

-Jeg liker å styre dagene selv på fritida, og går en del i fjellet. Men jeg har alltid likt å fiske og drar ofte med min far på fisketurer. De hjemme har alltid gitt meg god støtte i valg av yrke, og tilbakemeldingene fra folk er positive, forteller hun.

-Jeg krysser fingrer for fast jobb på fiskebåt eller større fartøy, sier Marte. FOTO PRIVAT

Hun har gått veien gjennom utdanning, læretid og kadett-tid for å realisere drømmen, men savner flere jenter om bord på fiskebåt.

-Det er ikke mange jenter som tar utdanning innen fiske eller som dekksoffiser. Men vi jenter kan gjøre og bli det samme som guttene. Det er viktig å ta jentene inn i varmen, slippe de til og la de få prøve seg på fiskebåt.

Ga mersmak

De første to årene av utdanningen tok hun ved Meløy vgs., avdeling Inndyr. Her tok hun både naturbruk (VG1) og fiske og fangst (VG2), før veien gikk om bord på Holmøy-tråleren F/T Sunderøy. Etter to års læretid fortsatte hun dekksutdanningen ved Fagskolen i Troms, avdeling Tromsø. For å få ut sertifikatet som styrmann måtte hun deretter gjennom seks måneders kadett-tid.

-På videregående var jeg blant annet ute i praksis på ringnotbåten Selvåg Senior. Og da jeg skulle få fartstid for å få utstedt sertifikatet var jeg om bord på F/T Langøy. Det har gitt mersmak på fiskeyrket, forteller hun videre.

Fast jobb

Tidligere jobbet hun som vikar på oppdrett når hun hadde muligheten, men det var alltid livet og jobb på fiskebåt som tiltrakk henne.

-Jeg har alltid likt havet og fysisk arbeid, og er heldig får jobbe med noe jeg liker veldig godt. Jeg krysser fingrer for fast jobb eller langvarig vikariat, men jeg er glad for all den erfaring jeg får på fiskebåt. Det er en god jobb. Lønnsmessig er det godt betalt også. Men for meg spiller ikke inntekten noen stor rolle, sier hun. Drømmen for Marte er fast jobb på større fartøy, og samtidig drive fiske med egen båt på friturene.

Fakta Dekksoffiserutdanning:

Utdanningen til dekksoffiser tas gjennom fagskolen. Opptakskrav er fullført og bestått fagbrev som matros, fiske og fangst eller dekksoffisers sertifikat klasse 5 (D5).

Alternativt kan man søke opptak med minst 5 års relevant praksis uten fagbrev og med realkompetanse i felles allmenne fag i VG1 og VG2, i fagene matros eller fiske og fangst.Det kreves grunnleggende sikker hetskurs for sjøfolk.