764 Views

Bestemte seg tidlig for å bli fisker

For Ane Karlsen (16) fra Myre i Vesterålen har jobb på tråler lenge vært den store drømmen.

Januar 27, 2021
Ane Karlsen (16) fra Myre har funnet drømmejobben som fisker på tråler . FOTO PRIVAT
Skrevet av:

ALF FAGERHEIM

-Jeg bestemte meg allerede som niåring hva jeg ville bli. Siden jeg hadde en far som var fisker og jobbet på tråler, var valget enkelt for min del, forteller Ane. Hun har i tillegg en bror som er styrmann på Holmøy-tråleren F/T Prestfjord og som har påvirket henne til å velge et liv på sjøen.

-Jeg synes det dessuten er greit med fast turnus, der man kan jobbe i fire-fem uker og har fri like lenge. Og så er det kjekt å tjene godt i en jobb man liker å holde på med.

Til tider er det hektisk om bord når fisket er godt. Her jobber Ane i fabrikken under uerfisket. FOTO PRIVAT

Fagbrev er viktig

Hun er nesten ferdig med første skoleåret på Vg1 naturbruk ved Sortland vgs. på Kleiva, og har søkt om skoleplass på Vg2 fiske og fangst. Læretiden og fagbrev ønsker hun helst å ta i et lokalt rederi, og hun legger ikke skjul på at plass på en av Holmøys trålere frister.

-Jeg ønsker å jobbe som fisker, og da er fagbrev viktig å ha med seg videre.

Det øker statusen din i yrket, og gjør at man stiller sterkere når man søker jobb, sier Ane.

Flere jenter

Allerede første året på naturbruk har de mulighet å fordype seg innen fiske og fangst eller akvakultur. Ane forteller hun er alene jente i kullet som har valgt fordypning i fiskeri, resten er gutter.

Ane trives på broen. I vinter var hun i praksis på Holmøy-tråleren F/T Prestfjord. FOTO PRIVAT                         

-Det er dessverre ikke mange jenter som velger fiskeyrket. De fleste jentene på naturbruk velger akvakultur. Flere burde komme seg ut og få prøvd seg på fiskebåt, mener hun.

Lærerikt

I vinter var hun i praksis om bord på F/T Prestfjord. Her jobbet hun mye i fabrikken med å mate sløyemaskinen, rense fisken og pakke fisk i fryseblokker.

-Det var veldig nytt og lærerikt. Jeg trives best med fysisk arbeid, og arbeidet i fabrikken er fysisk. Det som gjør det spennende er at det skjer ting hele tiden. Dagene og fangsten er aldri helt like. Jeg fikk også se og lære hvordan det fungerer i styrhuset, siden min bror er om bord, forteller hun.

Hjemlengsel

Livet om bord på tråler, langt ute i havet, er ikke bare dans på roser for unge, ferske fiskere. Både sjøsyke og hjemlengselen måtte hun venne seg til.

-Jeg har vært om bord på mindre fiskebåter uten å bli sjøsyk, men det er noen andre bevegelser på trålere langt til havs. Men det gikk heldigvis over etter et par dager. Noen ganger ble man lei og fikk hjemlengsel også, men det er en tilvenning, sier Ane.