1123 Views

Å bli fisker var helt naturlig

HERØY: Maria (17) er på vei inn i fiskeyrket, og målet er klart. Hun skal bli fiskeskipper.

Mars 05, 2022
Driftig gjeng fra Herøy vgs hos Egersund Herøy AS. Maria jobber deltid ved trålverksted når hun har tid. FOTO: EGERSUND HERØY
Driftig gjeng fra Herøy vgs hos Egersund Herøy AS. Maria jobber deltid ved trålverksted når hun har tid. FOTO: EGERSUND HERØY
Skrevet av:

ALF FAGERHEIM

For Maria Sævik (17) fra Herøy var valget om å bli fi sker enkelt. Interessen for sjøen og fiske har hun hatt siden hun var liten, og med en far og morfar som er fisker og styrmann om bord på fiskebåten Sæbjørn, var veien til fiskeyrket kort.

Skal bli skipper

-Jeg har alltid vært opptatt av fiske og har hatt lyst å bli fisker siden barneskolen. Hele familien er kjent for fiskeri, helt tilbake til oldeforeldrene mine som hadde fiskebåter, så for meg var det helt naturlig å velge naturbruk og fiske og fangst etter grunnskolen, forteller hun. Selv om hun vurderte idrett og studiespesialiserende, så er hun glad hun valgte en yrkesvei hun brenner for.

I høst startet hun på VG2 Fiske og fangst ved Herøy videregående skole, etter å hafullført VG1 Naturbruk i vår. Veien videre har hun klart for seg, etter to års læretid og fagbrev satser hun på skipperutdanning.

-Det er viktig å ta fagbrev. Det gir meg mulighet til å ta videre utdanning til dekksoffiser. Målet er helt klart å bli skipper en dag, men jeg har lyst å ta mest mulig utdannelse innen fiskeri og spesialisere meg. For meg er det et mål å satse for å nå drømmen, sier den målbevisste Herøyjenta.

Ved spakene på ringnotbåten Sæbjørn. Maria er heldig som både har faren og morfaren om bord.  PRIVAT FOTO.
Ved spakene på ringnotbåten Sæbjørn. Maria er heldig som både har faren og morfaren om bord. PRIVAT FOTO.

Eneste jente

Maria er likevel eneste jente som tar utdannelse i fiskerifag ved Herøy vgs. Det synes hun er rart, siden fasilitetene på båtene er topp moderne.

-Det er noen jenter i regionen her som velger fiskeriutdanning og vil bli fiskere, men det er rart det ikke er flere. Fiskebåtene i dag er moderne, har gode fasiliteter og man får egen lugar og bad. Men jeg tror det handler om at man må ha interesse for fiske, ha rett innstilling og være positiv og lærevillig.

God opplæring

Hun er godt fornøyd med hvordan skolen på Herøy legger til rette for at elevene skal få best mulig utdanning. Blant annet får de mulighet til å ta ulike og relevante kurs, som kystskipper (D5), IMO50 (grunnleggende sikkerhetskurs for sjøfolk), båtførerprøven og ROC-kurs.

-Vi har et utrolig godt klassemiljø, og dyktige lærere er alfa og omega for å gjøre miljøet bedre. Dessuten har vi mye praksis på skolen, der vi er ute på sjøen, lærer manøvrering av båt, setter line og garn, sløyer og tilbereder fisken og lærer å spleise tau og bøte garn, forteller Maria.

-Vi har et utrolig godt klassemiljø og dyktige lærere, forteller en fornøyd Maria. FOTO: ALF FAGERHEIM.
-Vi har et utrolig godt klassemiljø og dyktige lærere, forteller en fornøyd Maria. FOTO: ALF FAGERHEIM.

Fikk sjansen

Sin unge alder til tross, Maria har fått erfaring med de fleste typer fiske. Allerede i åttende klasse fikk hun mulighet å bli med faren om bord på Sæbjørn, som en del av faget utdanningsvalg på skolen. Skoleåret etter var hun utplassert om bord, og var på kolmulefiske i en måned.

-Å få være med på sildefi sket i Nordsjøen en uke var litt mer action enn vanlig jobbskygging. Det samme var kolmulefi sket, der vi de første to ukene fisket og losset i Ålesund. Deretter fisket vi utenfor Irland og losset i Killybegs, forteller hun, og legger til at hun er takknemlig ovenfor skolen for at de ga henne sjansen til å være utplassert på fiskebåt. I tillegg er hun med morfaren og onkelen så ofte hun kan på snurrevadfiske med fiskebåten Janson.

Praksis på autoline

Utplassering på fiskebåt er en viktig del av opplæringen på Naturbruk og Fiske og fangst, men det er ikke bare enkelt å få seg praksisplass på de båtene man ønsker. Det fikk Maria erfare sist vinter.

-Jeg har vært med ringnot og snurrevad, og ønsket meg enten på trål eller linebåt for å se hvordan det funker og få erfaring derfra. Jeg har lyst å prøve ut mer før jeg velger hva jeg skal gå videre med. Men jeg slet med å få praksisplass på fiskebåt, forteller hun.

Hun hadde kontaktet et femtitalls rederier innen trål og autoline i månedene før praksis, men uten hell.

-Jeg var litt sent ute, og la ut en post på Facebook om noen hadde ledig plass. Og da de ringte fra autolinebåten Seir og tilbydde meg plass om bord, var jeg i ekstase.

For Maria Sævik var det helt naturlig å følge i farens fotspor som fisker. . PRIVAT FOTO.
For Maria Sævik var det helt naturlig å følge i farens fotspor som fisker. . PRIVAT FOTO.

Ga mersmak

Hun forteller hun jobbet som resten av mannskapet og fulgte skiftordningen om bord.

-Vi var to praksiselever om bord, og ble godt mottatt. Jeg var litt sjøsyk i starten, men det gikk over. Jeg var mest på dekk og litt i fabrikken. Vi måtte lære oppgavene begge steder. Jeg er glad i fysisk arbeid, og det var mest spennende på dekk.

Fem uker på linefiske i Barentshavet, i en del dårlig vær, med vind opp mot orkan styrke og mye slingring ga likevel mersmak.

-Det ga virkelig mersmak. Jeg kunne godt tenke meg jobb på autoline, men det er kjekt med erfaring fra forskjellig type fiske.

Fremtiden

Selv om det er langt frem har hun likevel noen tanker om fremtiden. Hun håper å kunne kombinere jobb på havet med familieliv når den tid kommer.

-Jeg kunne også tenke meg egen båt, men det er dyrt å investere i båt og kvoter. Tenker det er noe jeg vil se på når jeg blir eldre og får mer erfaring. Frem til da vil det være godt å ha faste dager på jobb og fritid. Lønna tenker jeg ikke på, men det er alltid kjekt å tjene mye. Har lyst å lære mest mulig innen fi sket, pengene blir bare en bonus.